2010. dec. 21.

Mézeskalács

Az alábbi mézeskalács recepttel szeretnék békés, áldott ünnepeket kívánni!
Én e recept szerint készítem évek óta ezt a finom karácsonyi édességet, csak fele mennyiségből; az eredeti 1 kg lisztből kb 6 tepsi lesz!

Hozzávalók egy regiment mézeskalácshoz :) Tényleg nagyon sok lesz belőle.

1 kg liszt
1/2 kg porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna a lisztbe keverve
6 egész tojás
20 dkg méz
reszelt citromhéj, fahéj, szegfűszeg

A tésztát előző este összegyúrjuk, éjszakára hűtőbe tesszük.Másnap kinyújtjuk, kiszaggatjuk a formákat, és vagy megkenjük egy egész tojással majd díszítjük dióval, mazsolával, mandulával, szórócukorral, tökmaggal, mákkal, szezámmaggal stb., vagy natúron hagyjuk. Mindkét esetben közepes lángon sütjük, amíg kezd barnulni, majd a sütőből kivéve még melegen átlukasztjuk, ha karácsonyfadísznek szánjuk.
Kihűlés után lehet megírni a natúr változatot, ehhez 1 tojás fehérjét felverünk, 15-20 dkg porcukrot adunk hozzá kanalanként, zsákba töltjük, a zsák csücskét kivágjuk picit, és máris lehet húzkodni a vonalakat.
1-2 óra alatt megszárad a cukormáz, ekkor fémdobozba tesszük, mellé néhány almagerezdet. 2 nap múlva kivesszük az almagerezdeket, addigra meg is puhulnak a sütik.

2 megjegyzés:

Ági mama írta...

Köszönöm szépen! Ki is próbálom a receptet. Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok sok szeretettel!!

Roberta írta...

Áldott Békés Karácsonyt kívánok!
Köszönöm a receptet:-)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...