Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek c. könyvéből való az alábbi recept, amit már többször elkészítettem.
A zserbóval az a baj többnyire, ha száraz. Az élesztős verzió sokkal puhább tésztájú, és elrontani sem egyszerű ;)
Hozzávalók (kb 35x25 cm-es tepsihez)
35dkg liszt
1 tojás
5dkg cukor
20 dkg margarin
1 dl tej
1 dkg élesztő
Töltelékhez:
15 dkg darált dióbél
12 dkg cukor
20 dkg baracklekvár
Máz:
25 dkg cukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
Az élesztőt langyos tejben csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, tojást és a megkelt élesztőt. Jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 részre osztjuk, három lapot nyújtunk sütőlemezünk méretére. A tészta ne érjen a szélekig, mert nőni fog!
Az első lapot rátesszük a sütőlemezre (tepsibe), megkenjük a fele lekvárral, és a porcukorral elkevert dió felével megszórjuk. Rátesszük a maásodik lapot, rákenjük a maradék lekvárt és a porcukros diót. Betakarjuk a harmadik lappal -ez lehet kicsit nagyobb, hogy a széleket is takarja.
Az így összeállított tésztát 1 órán át hagyjuk kelni.
Megszurkáljuk a tetejét villával, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Ha kihűlt, a tetejét bevonjuk hidegen kevert csokimázzal.
Csokimáz:
A cukrot a kakaóporral és 2-3 evőkanál hideg tejjel tükörsimára keverjük. A tej mennyiségét látni fogjuk kell-e még. Nem szoktuk megvárni, amíg megszikkad a máz, általában addigra elfogy a süti :)
2 megjegyzés:
Ami a tésztát illeti, nekem a Horváth Ilonában is ez van. Nem is ismerem az élesztő nélküli receptet... :) De, mint minden kelt tésztát, ezt is imádom!!!
Köszi a receptet!:-)
Megjegyzés küldése