2010. márc. 3.

Egy csomó, két csomó...

Végre sikerült egy pofás kis csomót kreálnom fűzés közben -mi mindennek lehet örülni-, így gyorsan fotóztam is, hátha segíthetek azoknak, akik ilyenkor tehetetlenül/mérgesen/csüggedten stb (tessék választani) merednek maguk elé :)

Többféle csomót lehet akaratlanul elkövetni, egyik típus, amikor annyira megsodródott a cérna, hogy önmagával összegabalyodik. Ekkor a szálon hurok keletkezik, kb így néz ki:

Ha ilyenkor meghúzzuk a munka és a tű irányából, akkor annyira szoros lesz, hogy lehetetlen kibogozni.
Mi a teendő?
Először is bármit teszünk, ügyeljünk rá, hogy ne legyen a csomó szorosabb, mint volt, ellenkezőleg, próbáljuk kilazítani. Ehhez egyenként próbáljuk meghúzni 4 irányból (tű felől, munka felől, a hurok 1-1 szára felől), ha szerencsénk van, az egyik engedni fog!
Nekem a munka felőli szál engedett, a nyíl irányába addig húztam, amíg a hurok egyszer csak eltűnt:


Ha ez nem vezet eredményre, próbáljuk a tű hegyét beledugni a csomóba, így kilazítani.
Érdemes a tűt, esetleges bennragadt gyöngyöket is leszedni, ne akadályozzák a kibomlást!

Mi van akkor, ha semmiképp se boldogulunk?
Egyik lehetőség, ha a csomó elég messze esik a munkánktól, egyszerűen levágjuk, és eldolgozzuk a szálvéget, majd kötünk egy újat.
Ha nem marad elég szálvég az eldolgozáshoz, nincs mese, vissza kell bontanunk addig, míg biztonságosan megoldhatjuk ezt a problémát...

Ha neked is vannak megoldási javaslataid, ne tartsd vissza ;)

1 megjegyzés:

Tira írta...

Szia!

Most botlottam bele ebbe a csomós dologba... Engem rendszeresen bosszant ez a jelenség... Nekem általában használ, ha a tűvel egyszerűen belenyúlok a hurokba, a munka vagy a tű felöli szálat megfogva addig húzom a tűt, amég teljen rá nem szorul a hurok, akkor kiveszem a tűt, meghúzom a szálat, és el is tűnt a csomó

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...