2011. aug. 6.

Tervek tervezése

Megmondom őszintén, amióta elkészítettem a pályázati ékszert, lehangolódtam. Nem csupán a gyöngyözésben, úgy mindenben. Egyedül a horgolás lelkesít valamennyire, pedig azzal most épp semmire sem megyek, már ami a céljaimat illeti, sőt, épp más irány, mint amire elhatároztam magam.
Sok mindennel összefügg ez, nem részletezem -nagy baj nincs azért-, de ma reggelre már nagyon 'elegemvanmindenből' hangulattal ébredtem.

Először általános sztrájkban gondolkodtam, azaz hogy nem fogok SEMMIT csinálni. Se a munkában, se itthon a háztartásban.

Aztán rájöttem, ezzel a probléma csak nőni fog, hiszen a feladatok feltornyosulnak majd, egyre inkább rosszul fogom magam érezni.
Így inkább fogtam egy kockás füzetet...

A tervezéssel mindig hadilábon állok. Még nem alapítottuk meg a vállalkozást, már egyértelmű volt, hogy tervezni KELL. Üzleti terv, marketing terv, munkaterv. A lelkesedés megvolt, ezeket meg is írtam, aztán kb két hét múlva minden elsüllyedt. Nem vagyok kitartó, ezt tudom. Sőt, ha valami kényszerít egy irányba, annál inkább rugódozok ellene és fogok bele valami egészen másba. Ez akkor is így van, ha magam szabom a feltételeket :)

Na de olyan is volt, hogy összeült a családi kupaktanács, elhatároztunk egy tervet és megcsináltuk. Hónap végén értékeltük, és ez nagyon jó volt! Felszabadító a tudat, hogy kézben tartjuk az eseményeket! Energiát ad, kitartást és céltudatosságot. És eredményt hoz!

Szóval első lépésként nekiültem tervezni a házimunkákat, mivel most ez a legégetőbb, akarom mondani, leginkább meztelen talpamhoz tapadó probléma :) Nos igen, néha elgondolkodok, hogy 3 gyerek mellett már nem kéne ad-hoc intézni ezeket, beleértve a bevásárlást és a főzést is, de mindeddig naivan vártam, hogy egyszercsak kialakul egy rendszer, vagy valaki piacra dob egy használható házimunka-naptárt, ami majd megmondja, mikor mit kell csinálnom :)

Mivel ez mostanáig nem történt meg, így hát összeírtam mindent! Mégpedig bontva aszerint, milyen gyakran kell valamivel foglalkozni (napi feladatok, 2-3 naponta elvégzendők, heti, kétheti, havi és negyedéves bontásban).
Aztán fogtam a naptáramat, és elkezdtem beírogatni az ütemterv szerint a feladatokat, mával kezdve. Így szépen eloszlik, nem egy nap alatt kell rendbeszednem az egész lakást, szeptemberig a terv szerint minden zug ki lesz porolva vagy suvickolva, és bele sem fogok szakadni :)

A következő ismét egy családi kupaktanács lesz, ahol a napi és heti feladatokat bizony szét fogjuk osztani; mivel dolgozom, muszáj lesz mindenkinek korához és idejéhez képest kivenni a részét a munkából!

Máris jobban érzem magam :)

A hétvégén hasonlóképpen fogok eljárni a következő területeken is:
- családi költségvetés tervezése (pirulok, de ilyenünk is csak ritkán volt, kampányszerűen, végszükség esetén...)
- munka-terv: van pár konkrét célom karácsonyig, így pontosan le lehet osztani, hová mit és mennyit kell készíteni, és ezt is el lehet osztani napi szintre, így nem fog minden reggel nyomasztani az, hogy 'hú, mennyi mindent kéne fűznöm!', mert pontosan látni fogom, aznapra mi van betervezve!
- kórus-terv: mint kórusvezető, már tavasszal elhatároztam, hogy a következő tanévünket is megtervezem: hol és mikor lépünk fel, milyen darabokat tanulunk majd stb.
- egyéb: például állatkert-látogatás, kirándulás, családi események...

Mindezt miért is írtam le?
1. Kíváncsi vagyok, ti hogyan álltok ezzel a problémával? Segítene-e nektek is, ha pár napot rászánnátok a tervezésre? Fontosnak tartjátok-e?
2. Ha leírom, akkor számonkérhető :) Akár magamtól is...

9 megjegyzés:

Vegazus írta...

A takarítás nekünk is be van ütemezve. Amíg nem volt, mindig csak halogattuk, mígnem annyira égetővé vált, hogy hajj. Szerintem nagyon is érdemes tervezni, és nem szabad kivételt tenni, max némi engedményt ha úgy alakul, hogy 1-2 nappal muszáj eltolni.

Keka írta...

Nekem meg ez a fura,hogy tervezés van!Hiába is terveznék be bármit ha nincs kedvem úgyse csinálom meg!Nekem a barátnőm ilyen ő még a következő heti menüt is előre megtervezi és ahhoz vásárol be!Mondta is nekem hogy mennyit lehet így spórolni!Mondtam is neki nem vitatom de mi van ha szerdára betervez egy főzeléket sült hússal de a töltött káposztát kívánja?Mert én van hogy úgy kelek reggel na ezt fogok főzni és ezt csinálni és akkor jókedvűen megcsinálom de ha muszáj és betervezett akkor meg már kötelező!de volt már olyan is hogy este 10-kor láttam úgy hogy gusztustalan a fürdő szoba nekiugrottam és egy óra alatt körbesikáltam.Persze az nálunk is be van osztva kinek mi a reszortja,a házimunkában meg kijelölve egy ismétlési időszak de ezen belül mindenkinek amikor jólesik!

Sviro (Ildi) írta...

Én pontosan értem, amiről írsz (bár nincs három gyermekem), de ugyanígy vagyok ezzel. Legjobb példa erre, hogy reggel eldöntöttem, hogy ma takarítok, ehhez képest megint itt ülök a gép előtt :))
Nálunk a pénzügyek keményen tervezve vannak, nekem ez nagyon fontos. Ami a takarítást illeti, hát, oda is kellene valamit tervez készítenem. Urban-eve oldalán van ehhez segítség is, de még nem szántam rá magam :(
De azt gondolom, a tervezés jó dolog, mert nem érzed folyamatosan, hogy átcsapnak feletted a hullámok és nem nyomasztanak annyira az elmaradások, teendők.

Névtelen írta...

szia, én nemrég találtam rá egy jópofa programra, noha nem szentírás, de nem is levetendő, amit kínál. Itt találod: www.urban-eve.hu/flylady-program/zonazzunk/ és az oldalon számos más jópofa ötlet is van. :-) Sok sikert, és drukkolj nekem is :-D

Unknown írta...

Hát mostanában én is igy vagyok ezzel ahogy az első bekezdésedben leirtad :( Csak én még nem jutottam el a kockás füzetig. Egyszerűen nem megy mert eddig azt gondoltam, hogy ki tudja mi lesz holnap igy nem tervezek. Csak a ma legyen jo. De nem tudom, hogy ez jo e?! Nekem is három gyerek van és elég nehéz még gondolkozni is sokszor. Egy válás van a nyakamon és elég kemény. Nem tudom mikor jutok ebből az állapotbol ki de igen az anyagi költségvetésbe elkelne egy terv mert igy nem lesz jo :( Na igen, tanfolyamot is szeretnék de egyszerűen nem jutok el még semerre sem. Nehéz gondolkoznom. Egyenlőre azon töröm csak a fejem, hogy hogyan teremtsem elő a gyerekeknek azt ami kell szeptemberre. Hát szolok ha eljutottam a kockás füzetig :(

Tiszi írta...

Na, ez nekem sem ártana. :) Mi is csak élünk ahogy tudunk és remélem, hogy egyszer lesz jobb is. De eddig nem váltódott meg a világ, szóval rám férne egy tervezet. Csak hát nálunk csomóan meg szokták ezt vétózni és mindig elszabadul a pokol. Utoljára már terveztem, hogy csinálok egy nagy kartonlapon számontartós programot. A gyerekeknek is. De elmaradt. Hát ezért írtam, hogy nekünk is kellene egy tervezet. :) Kitartást kívánok a betartásához!!!

Amy's írta...

Megprobalok rovid lenni.
Szerintem nagyon jo otlet a tervezes bar nalam soha nem valt be,pusztan azert mert olyan a munkakorom hogy hiaba tervezek.
Ellenben a harom gyerek mellett nagyon jo ha tervezet van.Fontos a gyerekeknek kiadni a "munkat",igy tobb idod marad a te dolgaidra es legfokeppen a gyerekek is megtanuljak a rendszerezettseget es azt hogy "kozosen"csinalni ezt-azt.
Viszont fontosnak tartom,hogy a gyerekek valamilyen formaban ezert "jutalmat" kapjanak ( nem penzre gondolok) hanem egy elismero puszira vagy arra hogy leulni a gyerekekkel egy takaritas , mosogatas utan es tarsasjatekot jatszani vagy setalni kozosen stb.
Az ellenvelemenyem a tervezessel kapcsolatban az hogy ami "kotelezo" az keseru :)
En ezert nem tervezek
Ahogy Keka irta en is ugy vagyok vele hogy neha este tizkor allok neki furdot sikalni.
Mindenesetre sok sikert es fel a fejjel

Cheeks írta...

A rugkapálózás annyira ismerős :D
Nálunk nincs betervezve semmi, de van kialakult ütemtervem.
Mindíg is volt......, de rugalmas vagyok, ha másképp alakul, úgy is jó :)
A pénzügyeket próbáltam tervezni, de valami mindíg közbejön, amitől ugrik a terv, pl. most anyukám autója adta meg magát, kell venni egy fiatalabbat :( ennyit a spórolásról :(((
az álatlános takaríás mindennapos, mosás, amikor nem esik, vásárlás általában csütörtökönként. A párom külföldön, a gyerekek még kicsik, így a nagy zöme rám marad.
Rendszerre szoktattak a kutyák és a sport :)

Unknown írta...

Én olyan vagyok, mint Keka.
Még a nagytakarítást is "hirtelen felindulásból" csinálom. Amikor kedvem van. Meg ha nincs épp sürgős fűznivalóm.
Persze terveim azért mindig vannak minden téren, de csak fejben, így nem kell magam tartsam a leírtakhoz.
Csak iskolaidőben létezik az órarend, de abban mindenki minden külön programja benne van. Ahhoz meg lehet igazítani a bevásárlást, hogy mikor fér be, tavaly is mindig ugyanaznap tudtunk menni hetente.
Na de én mindig példaképként nézlek, Kriszta, hogy így kéne... :) Úgyhogy sok sikert!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...